ARTIKEL TERBARU

×

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /home/uruspoke/domains/uruspoketanda.com/public_html/includes/menu.inc).

Harta selepas kematian, akan menjadi pusaka. Dan akan di bahagikan mengikut faraid. Namun, adakah hanya itu satu satunya solusi di dalam islam mengenai pembahagian harta selepas anda meninggal. Jawapannya TIDAK.

Jom kita lihat beberapa contoh.

1. Ahmad mempunyai seorang isteri dan dua anak perempuan. Malang tak berbau, Ahmad meninggal di usia muda dan meninggalkan anak berumur 1 dan 2 tahun. Dia memiliki harta sebuah rumah dan sebuah kereta serta sedikit wang simpanan KWSP.... more

LAPORAN AKPK TENTANG HUTANG
===========

Kredit - Azizul Azli Ahmad

Punca hutang seperti yang terdapat dalam laporan AKPK

+ 23%  mengalami Pengurusan Kewangan yang teruk

+ 20% mengalami Perbelanjaan Kesihatan yang tinggi

+ 15% Gagal Berniaga

+ 11% Hutang kad kredit

+ 10% Hilang Pekerjaan

+ 1% Gagal Pelaburan @ Kehilangan Pencari Nafkah.

+ 19% Sebab yang pelbagai.

Semak kembali kita dimana, jangan sampai terjebak... more

Apa itu Unit Trust? Selamatkah?

- Pelaburan secara berjemaah/kolektif ke dalam suatu tabung dan diuruskan Fund Manager profesional.

- Fund Manager/Syarikat Unit Trust(*UTMC*) dipantau oleh *Suruhanjaya Sekuriti(SC) Malaysia*.

- Fund Manager/Syarikat Unit Trust dibenar operasi oleh *Bank Negara Malaysia* & *Kementerian Kewangan*.

- Fund Manager melabur wang anda dengan kebenaran dan kelulusan *Trustee* yang dilantik.

- UT Islamik diiktiraf dan diaudit... more

Limit ASB dan ASB Financing/Loan tak sama.
=========================

Ada lagi orang masih terkejut bila ada orang simpan ASB sampai 1 juta.

Sebelum itu, korang kena bezakan dulu 2 perkara ni :

ASB - Amanah Saham berharga tetap yang diuruskan oleh ASNB iaitu anak syarikat PNB.

ASB Financing - Instrumen pembiayaan oleh pihak bank untuk menyuntik modal pelaburan dalam akaun ASB.

Limit asal ASB adalah RM200,000 atau 200,000 unit berharga RM1 untuk setiap... more

*Dana ASB*
➖➖➖➖

Sebelum ni ramai orang akan tanya apa beza ASB dan ASBF. Selepas explain, Alhamdulillah ramai dah mula nampak perbezaan dan kelebihan ASBF.

Namun ada satu benda yang ramai orang confuse. Iaitu berkaitan Dana ASB. Ada antara mereka ingat yang dana ini ada pecahan. X bercampur. Asing - asing. Dana ASB dan Dana ASBF. 

Sebab kefahaman konsep yang salah ni lah maka akan timbul lah soalan seperti Dividen ASB simpan sendiri berapa? Dividen ASB dari ASBF... more

*CARA BINA DANA KECEMASAN*

Dana kecemasan tu perlu ke??

Ada yang tak pernah sedia duit pun untuk dana kecemasan.

Yang dah buat rizab kecemasan tu, tahniah.

Haa..
Korang nak tau formula macam mana nak bina rizab kecemasan ni??

⛱Kerja kat jabatan kerajaan.
Korang yang kerja dalam jabatan kerajaan, tahniah. Sebab pendapatan bulanan tetap. Ada insentif kesihatan, cuti tahunan dan wang pencen. Tapi.. betul ke, tak perlu bina rizab kecemasan?? 
... more

Bina Tabung Pendidikan anak RM118k dan Pencen RM262k dengan modal RM270 sebulan. 
.

Fasa kumpul sijil ASBF 200k

- Akim berumur 23 tahun,

- Akim apply ASBF 50k Tahun 1 & Rolling 

- Akim apply ASBF 50k Tahun 2 & Rolling 

- Akim apply ASBF 50k Tahun 3 & Rolling 

- Akim apply ASBF 50k Tahun 4 & Compounding 
.

Fasa Bina Tabung Pendidikan anak RM118k 

- Akim maintain compounding sijil ASBF 50k yang keempat selama... more

*Mengapa wanita kurang bercakap mengenai perancangan kewangan?*
----------------------------------------------------------------------

Wanita sering beri alasan untuk tidak bercakap mengenai perancangan kewangan. 

Daripada kupasan buku 'Rich Women' tulisan Kim Kiyosaki, dapat diperhatikan wanita kurang diberi tugas untuk mengendalikan hal kewangan dalam keluarga. Mereka sepenuhnya percaya hal kewangan perlu diurus oleh lelaki iaitu suami.

Jika difikir secara... more

Bagaimana Mengira ROI Tunai-Atas -Tunai?
+++++++++++++++++++++++++++++++++++

Alangkah bahagianya, jika ada pekerja yang bekerja untuk kita. Setiap bulan, duit masyuk je..dah tentu kita senyum simpul, kan.

Post ini adalah berkenaan ROI, iaitu kadar pulangan balik.

Situasi 1
----------

Saya membeli hartanah sewa. Hartanah itu berharga RM300 000. Saya bayar wang pendahuluan sebanyak 20% atau RM60 000. Saya sewakan hartanah itu dan setiap bulan saya terima... more

*Mengapa wanita kurang bercakap mengenai perancangan kewangan?*
----------------------------------------------------------------------

Wanita sering beri alasan untuk tidak bercakap mengenai perancangan kewangan.

Daripada kupasan buku 'Rich Women' tulisan Kim Kiyosaki, dapat diperhatikan wanita kurang diberi tugas untuk mengendalikan hal kewangan dalam keluarga. Mereka sepenuhnya percaya hal kewangan perlu diurus oleh lelaki iaitu suami.

Jika difikir secara realiti... more