ARTIKEL TERBARU

×

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /home/uruspoke/domains/uruspoketanda.com/public_html/includes/menu.inc).

*INGIN LARI DARI KOMITMEN?*

⚫ Berapa ramai orang yang hidup dikelilingi komitmen?

⚫ Ada komitmen kerja, ada komitmen belajar, ada juga komitmen bayar hutang bulanan ke bank.

⚫ Akan tetapi, berapa ramai yang hadapi tekanan uruskan komitmen mereka.

⚫ Ada tak anda pernah terfikir orang bujang kurang komitmen nya, saya dah berkahwin lebihlah komitmen nya.

⚫ Jawapan. Tidak. Bukan status bujang menentukan anda bebas komitmen. Tidak kesah anda pelajar, guru,... more

Kelebihan Atas Promo Rate.
=====================
.
.
“Eh Man.. bulanan kau Cuma RM531 je?
Kenapa aku RM565 tiap tiap bulan ha.
Kau ambik sijil RM100K jugak, sama macam aku kan”
.
.
Haa.. kat atas tu diolog antara Mawi, supervisor Man waktu mereka rehat tengahari.

Mawi dan Man ni kedua dua mohon sijil pembiayaan ASB Islamic di bawah kelolaan saya.

Tetapi bezanya, Mawi mohon sijil pembiayaan ASB ni, ketika... more

PERBEZAAN TAKAFUL ATTACH ASBF (GTFT) DAN TAKAFUL BERASINGAN

1. Bila bercerita tentang ASBF, takaful adalah satu perkara yang mesti diambil kira dalam game plan yang kita rancang. Kerana ia melibatkan keuntungan, shortfall dan modal.

2. Ada dua jenis takaful yang perlu anda kenal pasti sebelum anda membuat pilihan. Takaful jenis pertama dinamakan Group Term Financing Takaful (GTFT) dan takaful jenis kedua adalah Takaful Keluarga atau lebih dikenali dengan Life Takaful.

3... more

Apa yang perlu sebelum pengurusan kewangan?

*******************

Persoalan ini biasa di tanya kepada saya. Apa yang perlu ia lakukan sebelum pengurusan kewangan? Jawabnya mudah. Adakan pendapatan. Namun soalan yang lebih maut sebenarnya bermula di sini. Bagaimana saya ingin mengadakan pendapatan tersebut. Jawapan saya, saya tak ada satu jawapan konkrit untuk anda. Cuma saya ada beberapa cadangan untuk menambahkan ekonomi anda. Dan sememangnya anda perlu belajar... more

Bila buka cerita bab ASB Financing dengan orang yang tak tahu, nak suruh apply 20k pun diorang takut-takut. Nak buat loan tenure pendek lah, tak nak lama-lama sangat lah, kadar keuntungan (interest) naik sikit pun dah risau na matey.

Tapi, bila bercerita dengan orang yang ada ilmu, dan ada pengalaman buat ASBF, dia pulak yang excited terlebih.

Laki bini masing-masing dah penuh kuota ASBF 200k, total 400k. Lepas tu selalu tanya, bila lah ASB2 Financing nak buka lagi. Nak mohon... more

SUDAH BERKAHWIN TAPI BELUM MILIKI RUMAH? (Bertunang or Couple pun boleh)
==================================
--->>> Husband and Wife boleh apply teknik ni untuk beli rumah kediaman + rumah pelaburan + simpanan persaraan RM500K.

- Bagi pasangan yang sudah berkahwin, memiliki rumah sendiri adalah salah satu matlamat utama. Sebaiknya, rumah perlu dibeli sebelum berumur 35 tahun untuk mendapatkan tempoh pembiayaan perumahan yang panjang dan bayaran... more

Effect Ada Angka Nombor di CCRIS 
=====================

.

1⃣ CCRIS merupakan sistem yang mengumpul semua maklumat kredit peminjam daripada institusi kewangan peserta dan membekalkan semula maklumat tersebut kepada institusi kewangan peserta.

2⃣ CCRIS bukanlah sistem yang menyenarai hitam peminjam seperti tanggapan sesetengah pihak. ‼‼‼
Jeng 

.

3⃣ Di CIMB, untuk apply ASB Financing, pastikan CCRIS Record anda dalam keadaan baik.... more

SIMPANAN DAN PERKAHWINAN

1. Untuk permulaan menuju ke alam perkahwinan,  setiap pasangan memerlukan simpanan. Simpanan untuk persiapan kenduri , hantaran, kos pengangkutan dan lain- lain. 

2. Setelah berkahwin,  setiap pasangan masih memerlukan simpanan.  Simpanan untuk ada rumah sendiri,  menerima 'ahli' baru dan lain- lain. 

3. Walaubagaimanapun, simpanan memerlukan usaha menyimpan yang konsisten. 

4. Dengan ASB Financing, menyimpan... more

*ASB : Frequently Asked Question (FAQ)*
➖➖➖➖➖➖

1. Apa itu ASB?

ASB atau Amanah Saham Bumiputera adalah dana unit Amanah yang diuruskan oleh Permodalan Nasional Berhad (PNB) melalui anak syarikatnya Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB).

2. Apa beza ASB dengan ASBF?

ASB melibatkan 2 entiti sahaja iaitu pelabur dan syarikat pengurus dana iaitu PNB. Ia adalah suatu bentuk simpanan biasa yang tidak melakukan simpanan paksa atau Force Saving.

ASBF atau... more