7 SEBAB ORANG KAYA KEKAL KAYA

Bukan calang calang peserta seminar, mereka ni, masing masing ceo dan product owner kompani masing masing. Jom ikuti kupasan 7 SEBAB ORANG KAYA KEKAL KAYA...

*7 SEBAB ORANG KAYA KEKAL KAYA* sebab yang ke-3, korang tau tapi buat buat lupa.
.
.
.
1: “Duit adalah alat beli kebebasan”.
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Orang kaya bila bekerja sebab dia nak pekerjaan tu.

Cth: 

Ahmad bekerja di pejabat 7jam sehari. Berbeza dengan Kassim. Kassim ada duit dan boleh untuk tidak bekerja, namun dia pilih untuk bekerja bagi kembangkan lagi duit dia.

Itu beza needity dan work by choice. Needity, bila ditekan dia akan stress sebab takde jalan keluar/takde backup plan. Tapi beza dengan work by choice, bile dia ditekan, bila bila masa boleh ambil jalan keluar. Dia kurang stess.
.
.
.
2: Sentiasa cari pelaburan terbaik yang mereka boleh buat
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Apa beza orang kaya dan orang biasa, adalah pada cara mereka rebut peluang.

Cth:

Ahmad bergaji RM3000, berasa cukup untuk perbelanjaan bulanan nya sekeluarga.

Kassim pula, sentiasa ambil peluang dengan dengar dan ambil tahu apa apa maklumat yang boleh beri potensi tambahkan duit bulanan nya sama ada perkara dia sukai atau tidak.

Kunci nya, walau Kassim
tak suka dengar, tapi selepas itu dia kaji secara mendalam dan bertindak atas maklumat yang diperolehnya.
.
.
.
3: Tak suka buat pelaburan yang mereka sendiri tak faham.
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Mereka fahami dahulu, baru bertindak.
Siapa suka buat perkara yang dia sendiri tak faham. Kebiasaan, mereka yang hadir ke seminar, forum, program berkaitan pelaburan lebih tahu maklumat _up to date_ dan punyai _networking_ yang faham mengenai pelaburan. Pulang dari program, dah ada workforce untuk mereka buat keputusan mahu labur atau tidak.
.
.
.
4: Jimat duit untuk buat lebih banyak duit
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Kalau kita boleh berjimat dalam sesuatu perkara, kita boleh guna duit lebihan itu untuk pelaburan yang kita bakal buat.

Sebagai contoh, ahmad membeli  motorcycle berkuasa tinggi hanya untuk bersiar siar(kos sebanyak $10,000),

Adakah salah untuk miliki motor biasa, untuk bersiar siar pada waktu petang?

Kita boleh jimat sebanyak $5,000, dan baki ini boleh kita gunakan untuk buat lebih banyak duit.

Duit yang bekerja sendiri adalah duit yang kita boleh dapat, tanpa perlukan kita bekerja.
.
.
.
5: Orang kaya cukup suka tambah aset
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Orang kaya bijak, dia miliki aset kekal dan aset mudah dicairkan. Mereka suka menambahkan asset berbanding membina liabiliti.

Tatiana Morales menjelaskan aset di CBS sebagai “perkara yang ada potensi untuk meningkat dari sudut nilai dan hasilkan pendapatan.”

Ini termasuk aset yang boleh dicairkan, seperti:

pelaburan saham,
bon,
hartanah, atau lain-lain aset yang boleh tambah lebih banyak duit
.
.
.
6: Elakkan letak semua telur dalam satu bakul.
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Orang kaya akan diversify/pelbagai kan pelaburan mereka.

cth

Kassim mampu melabur dalam 4 jenis syarikat daripada pelbagai industri, iaitu pelaburan seperti saham seperti unit trust, hartanah, dan emas dalam portfolio nya.
.
.
.
7: Gaya fikir (mindset) 
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Orang kaya dan berjaya tanam mindset untuk dapatkan yang terbaik dalam hidup tanpa ketepikan keluarga dan kawan kawan.

Ken Solin jelaskan di laman web Huffington Post, mereka punyai tahap harga diri yang lebih tinggi jika:

▪ punyai duit berbilion dalam akaun bank, ada kawan yang boleh dipercayai, hormati isteri mereka, kerap luangkan masa dengan anak-anak, ada kawan pada waktu susah dan senang, dan sentiasa mahu tambah nilai dalam kehidupan orang lain.
.
.
.
Nak kaya dan berjaya?? Jom sembang sembang di link wasap ini.
www.wasap.my/60132349146/diversify
www.wasap.my/60132349146/diversify

NORSYAFAWATI MUHAMMAD HASHIM
Trusted Licence Consultant
Perunding Product ASBf dan Unit Trust Islamic