KUASA DSR

×

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (line 579 of /home/uruspoke/domains/uruspoketanda.com/public_html/includes/menu.inc).

Kuasa DSR

Anda pernah dengar dan tahu berkenaan DSR. Sekiranya ya, anda mungkin terdiri dari kategori orang yang membuat pinjaman bank, atau orang yang ingin membuat pinjaman bank atau mungkin orang yang celik kewangan.

Haa.. Bagi yang masih belum tahu, jom saya perkenalkan apa tu DSR. DSR dalam bahasa inggerisnya Debt Service Ratio. Secara bahasa kampungnya ia adalah satu alat yang di gunakan oleh bank bagi menguji sama ada peminjam adakah terdiri berkemampuan membayar pinjaman yang di ambil.

APA TU KUASA DSR?

DSR adalah kuasa. Kuasa anda yang membenarkan anda mendapat pinjaman dari bank. Tak kisahlah sebanyak mana pun duit seseorang, jika DSR nya lebih dari kelayakan, bererti dia dah tak mampu untuk menambah pinjamannya.

Kerana itu penting anda menjaga DSR anda. Sekiranya boleh, jangan terlalu mudah memberikan kelayakan DSR anda kepada orang lain.

Bagaimana DSR berfungsi dalam pelaburan?

Anda pernah membuat pelaburan yang menguntungkan? Best kan. Apa kata kita tambahkan lagi ke'best'nya itu dengan anda melabur menggunakan sedikit duit anda dan banyak duit orang lain. Lagi WOW kan.

Masih tak nampak? Meh saya bagi satu gambaran yang jelas. Anda mempunyai duit RM100K untuk membeli satu rumah. Namun, anda tidak menggunakan duit tersebut untuk membeli rumah, sebaliknya anda membuat pinjaman. Jumlah lebihan anda masukkan dalam pelaburan unit amanah dengan potensi pelaburan 8%.

Selepas 10 tahun, anda menjual rumah tersebut dan membayar baki tunggakan bayaran bank dengan tunai. Agak agak ada lagi ke untung anda. Jika anda betul caranya, memang akan ada untung. Nah, kita berbalik pula pada baki yang kita laburkan pada unit amanah. Itu pun untung. Bererti anda dapat 2 kali untung berbanding anda membeli secara tunai. Kenapa anda untung besar? Ini adalah kerana anda melabur menggunakan "Others people money".

Begitu juga konsep di gunapakai untuk ASB Financing. Anda dapat keuntungan yang lebih dengan menggunakan duit orang lain iaitu duit bank itu sendiri.

Kerana itu anda perlu menjaga DSR anda.

JANGAN gunakan DSR anda untuk membeli kemewahan untuk menunjuk.
JANGAN gunakan DSR anda untuk kawan anda atau saudara anda membeli kemewahan untuk menunjuk.

Jaga DSR anda. Sekiranya anda tak tahu apa nak buat dengan DSR anda, gunakan potensi DSR untuk kembangkan wang anda.

Anda nak tahu kemampuan DSR anda untuk memohon ASB Financing, jom wasap saya

http://DSRasbfinancing.wasap.my

http://DSRasbfinancing.wasap.my
http://DSRasbfinancing.wasap.my

Dari rakan bantuan anda

Norsyafawati Hashim
Perunding ASB Financing Anda
0132349146