asbfinancing

Jom lihat situasi ini.

Hadapi Situasi Ni Ke??
.
.
Mari saya kongsikan bagaimana stressnya seorang prospek ni..
.
.
Gambar di bawah, sorang prospek yang salah tarikh pergi ke bank untuk buka akaun ASB. Prospek ni dah salah faham, dia telah pergi ke beberapa bank semata mata untuk buka akaun ASB. Ketika di kaunter, pegawai yang bertugas maklumkan bahawa sistem down.. Lanjut, mengapa prospek ni, hadapi masalah, boleh lihat di gambar di bawah.
.
.

KUASA DSR

Kuasa DSR

Anda pernah dengar dan tahu berkenaan DSR. Sekiranya ya, anda mungkin terdiri dari kategori orang yang membuat pinjaman bank, atau orang yang ingin membuat pinjaman bank atau mungkin orang yang celik kewangan.

Haa.. Bagi yang masih belum tahu, jom saya perkenalkan apa tu DSR. DSR dalam bahasa inggerisnya Debt Service Ratio. Secara bahasa kampungnya ia adalah satu alat yang di gunakan oleh bank bagi menguji sama ada peminjam adakah terdiri berkemampuan membayar pinjaman yang di ambil.

APA TU KUASA DSR?

RINGKASAN PEROLEHAN DIVIDEN ASB 2018

Ringkasan perolehan.

Tahniah buat semua pelabur , dah dapat hasil dividen. Wah, senyum meleret lah ye. Dah dapat bonus tahunan.

Semalam, PNB umumkan 7.00 sen perunit agihan pendapatan termasuk bonus.

Haa..tahu tak, PNB sendiri maklumkan, keuntungan modal berdasarkan pelaburan.

Sebabtu, kaedah pembiayaan ASB, adalah pemohon sijil ASBf laburkan sejumlah modal  paling max RM200 000, paling minima RM10 000.

Pengiraan hasil pendapatan dan bonus berdasarkan purata baki minimum.

Jom belajar zakat ASB.

ZAKAT ASB/ASBFINANCING
.

Dividen dah dapat, mari kita belajar bayar zakat ASB pula : 

Syarat Wajib Zakat ada 4 :

1. Islam
2. Milik Sempurna
3. Cukup Nisab 
4. Cukup Haul
.

> HAUL ASB

Cukup haul bermaksud telah berlalu satu tahun ke atas harta yang dimiliki dalam perkiraan tahun Hijrah iaitu selama 354 hari atau mengikut tahun masihi iaitu selama 365 hari(uruf)

Limit ASB dan ASB Financing/Loan tak sama.

Limit ASB dan ASB Financing/Loan tak sama.
=========================

Ada lagi orang masih terkejut bila ada orang simpan ASB sampai 1 juta.

Sebelum itu, korang kena bezakan dulu 2 perkara ni :

ASB - Amanah Saham berharga tetap yang diuruskan oleh ASNB iaitu anak syarikat PNB.

ASB Financing - Instrumen pembiayaan oleh pihak bank untuk menyuntik modal pelaburan dalam akaun ASB.

Dana ASB

*Dana ASB*
➖➖➖➖

Sebelum ni ramai orang akan tanya apa beza ASB dan ASBF. Selepas explain, Alhamdulillah ramai dah mula nampak perbezaan dan kelebihan ASBF.

Namun ada satu benda yang ramai orang confuse. Iaitu berkaitan Dana ASB. Ada antara mereka ingat yang dana ini ada pecahan. X bercampur. Asing - asing. Dana ASB dan Dana ASBF. 

Sebab kefahaman konsep yang salah ni lah maka akan timbul lah soalan seperti Dividen ASB simpan sendiri berapa? Dividen ASB dari ASBF berapa?

(rujuk gambar sebelah kanan)

Teknik Bina tabung pendidikan anak.

Bina Tabung Pendidikan anak RM118k dan Pencen RM262k dengan modal RM270 sebulan. 
.

Fasa kumpul sijil ASBF 200k

- Akim berumur 23 tahun,

- Akim apply ASBF 50k Tahun 1 & Rolling 

- Akim apply ASBF 50k Tahun 2 & Rolling 

- Akim apply ASBF 50k Tahun 3 & Rolling 

- Akim apply ASBF 50k Tahun 4 & Compounding 
.

Fasa Bina Tabung Pendidikan anak RM118k 

- Akim maintain compounding sijil ASBF 50k yang keempat selama 18 tahun. Dividen terkumpul adalah RM118k.

SIMPANAN DAN PERKAHWINAN

SIMPANAN DAN PERKAHWINAN

1. Untuk permulaan menuju ke alam perkahwinan,  setiap pasangan memerlukan simpanan. Simpanan untuk persiapan kenduri , hantaran, kos pengangkutan dan lain- lain. 

2. Setelah berkahwin,  setiap pasangan masih memerlukan simpanan.  Simpanan untuk ada rumah sendiri,  menerima 'ahli' baru dan lain- lain. 

3. Walaubagaimanapun, simpanan memerlukan usaha menyimpan yang konsisten. 

4. Dengan ASB Financing, menyimpan akan jadi satu 'habit' kerana ianya menerapkan konsep Force Saving dalam menyimpan. 

ASB : Frequently Asked Question (FAQ) bhgn 1

*ASB : Frequently Asked Question (FAQ)*
➖➖➖➖➖➖

1. Apa itu ASB?

ASB atau Amanah Saham Bumiputera adalah dana unit Amanah yang diuruskan oleh Permodalan Nasional Berhad (PNB) melalui anak syarikatnya Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB).

2. Apa beza ASB dengan ASBF?

ASB melibatkan 2 entiti sahaja iaitu pelabur dan syarikat pengurus dana iaitu PNB. Ia adalah suatu bentuk simpanan biasa yang tidak melakukan simpanan paksa atau Force Saving.