kewangan

Kenalpasti pelaburan anda

KENALPASTI PELABURAN ANDA

1. Kenalpasti risiko pelaburan anda. Ingat! Semakin besar potensi keuntungan pelaburan anda, biasanya semakin besar risiko anda. Sekiranya anda ingin bermain di tepian pantai (kurang risiko), anda perlu hadapi kemungkinan ikan tak banyak dan tak besar. Sekiranya anda ingin menangkap ikan di lautan dalam (lebih risiko), anda akan bertemu lebih banyak kemungkinan untuk memperolehi hasil yang lebih besar.

Ketahui risiko anda dan ketahui kaedah pengurusan risiko terbaik.

7 SEBAB ORANG KAYA KEKAL KAYA

Bukan calang calang peserta seminar, mereka ni, masing masing ceo dan product owner kompani masing masing. Jom ikuti kupasan 7 SEBAB ORANG KAYA KEKAL KAYA...

*7 SEBAB ORANG KAYA KEKAL KAYA* sebab yang ke-3, korang tau tapi buat buat lupa.
.
.
.
1: “Duit adalah alat beli kebebasan”.
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Orang kaya bila bekerja sebab dia nak pekerjaan tu.

Cth: 

KUASA DSR

Kuasa DSR

Anda pernah dengar dan tahu berkenaan DSR. Sekiranya ya, anda mungkin terdiri dari kategori orang yang membuat pinjaman bank, atau orang yang ingin membuat pinjaman bank atau mungkin orang yang celik kewangan.

Haa.. Bagi yang masih belum tahu, jom saya perkenalkan apa tu DSR. DSR dalam bahasa inggerisnya Debt Service Ratio. Secara bahasa kampungnya ia adalah satu alat yang di gunakan oleh bank bagi menguji sama ada peminjam adakah terdiri berkemampuan membayar pinjaman yang di ambil.

APA TU KUASA DSR?

LAPORAN AKPK TENTANG HUTANG

LAPORAN AKPK TENTANG HUTANG
===========

Kredit - Azizul Azli Ahmad

Punca hutang seperti yang terdapat dalam laporan AKPK

+ 23%  mengalami Pengurusan Kewangan yang teruk

+ 20% mengalami Perbelanjaan Kesihatan yang tinggi

+ 15% Gagal Berniaga

+ 11% Hutang kad kredit

+ 10% Hilang Pekerjaan

+ 1% Gagal Pelaburan @ Kehilangan Pencari Nafkah.

+ 19% Sebab yang pelbagai.

Semak kembali kita dimana, jangan sampai terjebak hutang.

Bagaimana Mengira ROI Tunai-Atas -Tunai?

Bagaimana Mengira ROI Tunai-Atas -Tunai?
+++++++++++++++++++++++++++++++++++

Alangkah bahagianya, jika ada pekerja yang bekerja untuk kita. Setiap bulan, duit masyuk je..dah tentu kita senyum simpul, kan.

Post ini adalah berkenaan ROI, iaitu kadar pulangan balik.

Situasi 1
----------

Saya membeli hartanah sewa. Hartanah itu berharga RM300 000. Saya bayar wang pendahuluan sebanyak 20% atau RM60 000. Saya sewakan hartanah itu dan setiap bulan saya terima aliran tunai positif dari penyewa sebanyak RM450. atau RM5400 setahun.

Mengapa wanita kurang bercakap mengenai perancangan kewangan?

*Mengapa wanita kurang bercakap mengenai perancangan kewangan?*
----------------------------------------------------------------------

Wanita sering beri alasan untuk tidak bercakap mengenai perancangan kewangan.

Daripada kupasan buku 'Rich Women' tulisan Kim Kiyosaki, dapat diperhatikan wanita kurang diberi tugas untuk mengendalikan hal kewangan dalam keluarga. Mereka sepenuhnya percaya hal kewangan perlu diurus oleh lelaki iaitu suami.

ASB Financing dan wang kutu?

Wang kutu sememangnya sinonim dengan masyarakat melayu. Secara mudah, wang kutu adalah hasil simpanan secara berkelompok dan di serahkan kepada ahli kelompok secara giliran. Langkah ini bagus di sebabkan ada konsep bantu membantu sesama kelompok.

Tapi
- kadang kadang ada ahli team yang lambat bayar
- ada yang lagi sadis, ada yang ahli team, bila giliran kutu dia dah lepas, ghuyuppp.
- duit yang di masukkan, hanya dapat pada kadar yang kita masukkan jer, tak lebih dari tu.